English version...

version Francais...

Dirk Koopman wordt vooral geïnspireerd door de natuur. Hij werkt met het idee van de relativerende cyclus. Heraclitos.

Alles is in beweging, alom tegenwoordig, deel van dezelfde cyclus. Eeuwigdurende beweging. Maar wat wordt waargenomen verandert voortdurend: geboorte, groei, afsterven. Dageraad, dag, avond, nacht. Elk stadium heeft zijn eigen dynamiek. Maar altijd ontwikkeling, verandering. Hem fascineert vooral het licht dat die dynamiek en verandering als geen ander natuurverschijnsel weergeeft.

Waarnemen biedt een divers veld van associaties. De kijker kiest. Schept zijn eigen werkelijkheid. Het doek weerspiegelt zijn innerlijk. En de werkelijkheid is nooit dezelfde. Alles is in opkomst of in verval. Op elk moment anders dan daarvoor.

In naar abstractie neigende doeken tracht hij zijn ideeën vorm te geven. Met olieverf of acryl, lyrisch geschilderd en kleurrijk. Soms beweeglijk, tot uiting komend in dansende figuren, dan weer verstild tot arcadische landschappen, waar geen ruimte is voor de mens en een magische lichtinval de kracht van de natuur illustreert. Beelden uit een andere wereld. In de, soms bewegende, dan weer verstilde landschappen en steeds verder geabstraheerd werk komt zijn voortdurende zoektocht naar het licht tot uiting.

Na enkele jaren scholing bij een schilderes in Amsterdam heeft hij zich verder zelfstandig ontwikkeld. Hij werkt sinds 1985 als professioneel kunstenaar. Is vooral beïnvloed door William Turner, Paul Cézanne, Willem de Kooning en Eugène Brands. De schilderijen zijn op linnen/paneel, in olieverf of acryl; de tekeningen op papier in Oostindische inkt en/of sepia.

Eugene Brands   Willem de Kooning